Energie

Omvormer zonnepanelen, wat is het en waar is het voor nodig?

Wat is een omvormer?

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat energie uit direct current (DC) omzet in alternating current (AC). Dit proces is nodig voor het gebruik van zonnepanelen, want zonnepanelen produceren DC-energie. De AC-stroom die door de omvormer wordt gemaakt, kan worden opgewekt en direct in ons stopcontact worden gestoken.

Waar wordt een omvormer voor gebruikt?

“Een omvormer is een apparaat dat energie omzet van een wisselspanning naar gelijkspanning. Dit is meestal het geval bij zonnepanelen die stroom leveren aan een huishoudelijk stopcontact. In sommige situaties zijn er speciale omvormers nodig, bijvoorbeeld als de stroom wordt gebruikt voor een elektrische auto of voor het opwekken van warmte.”

Voordelen van een omvormer

Als je zonnepanelen hebt, is een omvormer een essentieel onderdeel van het systeem. Deze machine zet de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, om in wisselstroom die geschikt is voor het gebruik in huishoudens. Zonder omvormer kun je dus geen stroom opwekken met je zonnepanelen.

Conclusie

Conclusie

Wat is een omvormer? Een omvormer zit tussen de zonnepanelen en het elektriciteitsnet. Het zet de stroom die door de panelen wordt opgewekt, om in stroom die geschikt is voor het net. Waarom is dat nodig? Zonder omvormer kunnen de panelen niet goed werken. Waar moet je op letten bij aanschaf? Kies een omvormer die past bij het aantal zonnepanelen dat je hebt en let ook op de maximale belasting (wattpiek).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *